Isabel Schröder   music_theatre_director
     
 
Offenbach
lunchvoorstelling Nationale Opera & Ballet in de foyer

Met delen uit
Les Brigands, Le Roi Carotte, L´Ile de Tulipatan en Orphée aux enfers

Offenbach schetst met humor en fantasie de mens en de maatschappij. Hij steekt de draak met rollenpatronen, verbindt moeiteloos sprookje en werkelijkheid en neemt ook nog de “opéra seria” op de hak. De scènes uit Les Brigands, Le Roi Carotte, L´Ile de Tulipatan en Orphée aux Enfers die voor “Offenbach maar dan anders” waren gekozen, zijn losjes aan elkaar geregen tot een verhaallijn rondom deze thema´s.

Eurydice is een leuke Amsterdamse dame in haar midlife crisis. De relatie met echtgenote Orphée is behoorlijk vastgelopen. Ze is toe aan een nieuwe uitdaging in haar leven.
Bij toeval stapt ze de fantastische wereld van Offenbach´s pandemonium binnen, met rovers, droomprinsen en Griekse goden. Bijgestaan door niemand minder dan Bacchus vindt ze de ruimte om haar verdriet te uiten.
Maar dat gebeurt niet ongezien. Jupiter en zijn broer Pluto ontbranden onmiddelijk van verlangen naar haar. Eurydice begrijpt dat het avontuur is begonnen. Dit is de kans om in de armen van een mán terecht te komen. Jupiter, die volgens de mythologie vrouwen naderde als zwaan, stier of gouden regen transformeert in deze “opéra fantastique” in niets minder dan een vlieg.
De verrassing is groot als Orphée plotseling in de onderwereld arriveert. Ze komt samen met de Publieke Opinie, die een happy end wil zien en de echtgenotes weer bij elkaar wil brengen. Wat nu? Door een wat rammelende truc van Jupiter lukt het om hier een stokje tussen te steken. Iedereen is opgelucht als Orphée terugkeert naar huis en Eurydice in de onderwereld mag blijven, waar ze met volle teugen kan genieten van haar nieuwe vrijheid.

Initiator Dana Ilia
Regie Isabel Schröder
Muzikale leiding Ivo Meinen
Piano Jorrit van den Ham
Hoorn Fokke van Heel, Miek Laforce
Kostuums Irma Derksen
Choreografie Ilija Surla
Spreekteksten Maureen Kamphuis

Met o.a. Dana Ilia (sopraan), Wiebe Pier Cnossen (bariton), Merlijn Runia (mezzo), Vida Maticic (sopraan), Angela Skala (viool), Ilija Surla (dans)

Geproduceerd door Nationale Opera&Ballet 2018